A datolyaszilva (latinul Diospyros kaki) egy egzotikus, ám egyre népszerűbb gyümölcs, amely különlegességeivel és sokoldalú felhasználhatóságával hívja fel magára a figyelmet. Bár hazánkban csak most kezdi meghódítani a piacot, a világ számos pontján már régóta ismert. Miért is érdemes közelebbről megismerkedni vele? A datolyaszilva ízletes, gazdag tápanyagokban és felhasználási lehetőségei végtelenek. Fedezd fel te is ezt a különleges gyümölcsöt, és tudd meg, mit tartogat számodra!

Tápanyagtartalom

A datolyaszilva gazdag tápanyagokban, mint például:

  • Vitaminok: Kiemelkedő a C- és A-vitamin tartalma, ami támogathatja az immunrendszert és a látást.
  • Ásványi anyagok: Magnéziumot, káliumot és mangánt is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.
  • Antioxidánsok: Magas polifenol- és flavonoid-tartalma révén védelmet nyújthat a sejteknek az oxidatív stresszel szemben.
  • Rostok: Segíthet az emésztés támogatásában és a teltségérzet növelésében.

A növény jellemzői

A datolyaszilva az ébenfafélék családjába tartozik. Fája közepes méretű, sötétzöld, fényes levelekkel és narancssárga terméssel rendelkezik. Meleg, napsütéses éghajlatot igényel, így leginkább Ázsiában, a mediterrán térségben és az Egyesült Államok déli részein terem eredményesen.

Mikor és hogyan terem?

A datolyaszilva késő ősszel, október-november környékén érik be. Fontos, hogy a gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor már puha és édes, mivel éretlenül magas tannintartalma miatt keserű lehet.

A gyümölcs jellemzői

A datolyaszilva gömb vagy kissé lapított formájú, narancssárga színű, és íze édes, mézre emlékeztető. Fajtától függően magtalan is lehet. Éretten lédús, húsa selymes, és héjastól is fogyasztható, bár egyesek a héjat keserűnek találják.

Datolyaszilva – Az ősz édes kincse, amit érdemes felfedezni!

Felhasználási lehetőségek

  • Friss fogyasztás: Kiváló önmagában vagy gyümölcssaláták részeként.
  • Sütés-főzés: Sütemények, lekvárok és piték alapanyaga lehet.
  • Szárítva: Az ázsiai konyhában előszeretettel fogyasztják szárított formában, akárcsak a datolyát.
  • Smoothiek és turmixok: Édeskés íze jól illeszkedik különböző italokhoz, például aronia gyümölcsléhez.

Történeti és kulturális háttér

A datolyaszilva őshazája Kína és Japán, ahol több mint 2000 éve termesztik és fogyasztják. Az ázsiai országokban a hosszú élet és a szerencse szimbólumaként tisztelik. Európába és az Egyesült Államokba a 19. században került, ahol a mediterrán éghajlatú területeken sikeresen meghonosodott.

Érdekességek

  • A datolyaszilvát gyakran „istenek gyümölcsének” nevezik a latin neve (Diospyros) miatt, ami „isteni búzát” jelent.
  • A szárított datolyaszilva Japánban hagyományos ünnepi ajándék.
  • Éretlen állapotban a gyümölcs magas tannintartalma miatt szinte ehetetlen, de ez a jelenség éretten teljesen eltűnik.

Kutatások és jövőbeli perspektívák

Kutatások szerint a datolyaszilva antioxidáns tartalma miatt támogathatja a szervezet védekezőképességét és hozzájárulhat a sejtvédelemhez. Vizsgálatokban azt találták, hogy a rendszeres fogyasztása javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, de ezek az állítások további kutatásokat igényelnek.

Összefoglalás

A datolyaszilva egy egzotikus és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely ízével és tápértékével is elnyeri a fogyasztók tetszését. Fogyasztása nemcsak kulináris élmény, de feltételezhetően jótékony hatással is lehet az egészségre, bár ennek megállapításához további kutatások szükségesek. Fedezd fel te is ezt a különleges gyümölcsöt, és élvezd az őszi szezon ízeit!

Frissítsd fel magad! 100% gyümölcs, kompromisszumok nélkül.

Original price was: 12990 Ft.Current price is: 10900 Ft.
5490 Ft/liter

Oszd meg a cikket az ismerőseidnek!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
Válassz ki egy elérhető kupont az alábbiakból: