Nyár elején nincs is szebb látvány, mint egy roskadozó cseresznyefa, melynek ágain mézédes, sötétpiros gyümölcsök csüngenek. Az édes, lédús cseresznye nemcsak frissen falatozva mennyei, hanem akkor is, ha szörp vagy lekvár formájában tartósítjuk. Egy pohár hűsítő házi cseresznye szörp vagy egy szelet kenyér, rajta selymes, aromás lekvár, bármikor visszahozza a napfényes júniusi reggelek ízét. Ráadásul mindezt tartósítószer nélkül, saját kezűleg készítheted el – így biztos lehetsz benne, mi kerül az üvegbe! Ha szeretnéd meglepni a családodat vagy vendégeidet valami igazán különlegessel, próbáld ki az alábbi bevált recepteket és ízesítési tippeket!

Házi cseresznye szörp recept és ízesítési ötletek
Hozzávalók:
- 2 kg érett cseresznye
- 1,5 kg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1 liter víz
Elkészítés:
- A cseresznyét mosd meg alaposan, magozd ki.
- Egy nagy fazékban forrald fel a vizet a cukorral, amíg teljesen feloldódik.
- Add hozzá a cseresznyét és a citromlevet, majd főzd közepes lángon 20-25 percig.
- Szűrd át egy sűrű szitán vagy textilen, a szirupot forrald még 5 percig, majd töltsd tiszta, steril üvegekbe.
- Az üvegeket zárd le, állítsd fejre pár percre, majd visszafordítva dunsztold száraz helyen, amíg kihűlnek.
Ízesítési ötletek:
- Adj a főzés elején egy rúd fahéjat vagy 2-3 szem szegfűszeget a fazékba – fűszeresebb, karácsonyi hangulatú szörpöt kapsz.
- Egy darabka friss gyömbér vagy pár szál citromfű üdítő, pikáns ízt adhat.
- Egy kevés vaníliarúd belseje szintén elegáns aromát kölcsönöz a szörpnek.

Házi cseresznye lekvár recept és ízesítési ötletek
Hozzávalók:
- 1,5 kg cseresznye
- 70 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag dzsemfix, ha gyorsítani szeretnéd a sűrítést (opcionális)
Elkészítés:
- A cseresznyét mosd meg, magozd ki, majd tedd egy nagy lábasba.
- Szórd rá a cukrot, add hozzá a citrom levét és reszelt héját.
- Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzd, amíg besűrűsödik (kb. 30-40 perc, dzsemfixszel rövidebb).
- Végezz „hideg tányér tesztet”: cseppents egy kiskanálnyit egy hideg tányérra – ha nem folyik szét, kész a lekvár!
- Még forrón töltsd tiszta üvegekbe, zárd le, állítsd fejre 5 percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Ízesítési ötletek:
- Egy csipet őrölt fahéj vagy szegfűszeg mélyebb, fűszeres ízt ad.
- Egy kevés reszelt gyömbér vagy egy löttyintés rum igazán különlegessé teszi.
- Ha szereted a fanyarabb ízeket, keverhetsz hozzá pár szem ribizlit vagy meggyet is.
Mit rejt a cseresznye? – vitaminok és tápanyagok
A cseresznye nemcsak finom, de tápláló is! Egy átlagos cseresznye:
- Gazdag C-vitaminban, ami hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez.
- Tartalmaz káliumot, ami támogathatja a normál vérnyomás fenntartását.
- Bővelkedik antioxidánsokban (például antociánokban), amelyek segíthetnek a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.
- Emellett rostban is gazdag, ami jótékony hatású lehet az emésztésre.
Nincs is jobb annál, mint egy üveg saját készítésű cseresznye szörppel vagy lekvárral megédesíteni a reggeleket, italokat vagy desszerteket. Próbáld ki bátran a fűszeres változatokat is, és ajándékozd meg magad és szeretteidet a nyár zamatával – akár a legzordabb téli napokon is!