Ha azt hitted, hogy már minden egzotikus gyümölcsöt ismersz, akkor van egy meglepetésünk: a Chupa Chupa gyümölcs – más néven Quararibea cordata – Dél-Amerika egyik legféltettebb trópusi kincse, amit eddig csak a bennszülött törzsek és pár szerencsés kutató élvezhetett. Édes, krémes, mangóra és sárgabarackra emlékeztető ízével egyre nagyobb figyelmet kap – de vajon mi rejlik a háttérben? Nézzük meg közelebbről ezt az izgalmas növényt!
Mi is az a Chupa Chupa gyümölcs?
A Chupa Chupa egy akár 30 méter magasra is megnövő trópusi fa, amely az Amazonas-medencében őshonos. Sűrű lombkoronája és hatalmas, szív alakú levelei teszik igazán látványossá. Trópusi környezetben érzi jól magát, magas páratartalom és rendszeres csapadék mellett. A nevét a spanyol „chupar” (szopogatni) igéből kapta, mivel a gyümölcsöt evés közben gyakran szívogatni kell a vastag héj és a krémes, rostos belső miatt.
Mikor és hogyan terem?
A fa termése szezonálisan érik, általában a száraz évszak végén. A gyümölcs nagy, kerekded vagy enyhén tojás alakú, vastag héjú. A betakarítás kézzel történik, gyakran hosszú rudak segítségével.
A gyümölcs tulajdonságai és íze
A termés narancssárgás színű, sűrű állagú, íze pedig egyszerre idézi a mangót, papayát és a sárgabarackot. Kellemesen édes, enyhén vaníliás tónusokkal. Textúrája miatt különösen népszerű lehet fagylaltokban, smoothie-kban és lekvárokban is.
Lehetséges tápanyag- és egészségügyi előnyei
A Chupa Chupa gyümölcs rostokban és természetes antioxidáns vegyületekben gazdag lehet. Feltételezhető, hogy A-vitamin-tartalma hozzájárulhat a normál látás és bőr egészségének fenntartásához, míg rosttartalma segítheti az emésztést. Ezeket a hatásokat azonban további tudományos vizsgálatokkal kell alátámasztani.

Felhasználása a konyhában
A gyümölcsöt hagyományosan nyersen fogyasztják, de egyre többen kísérleteznek vele különféle italok, turmixok, gyümölcslevek és desszertek készítésénél. Sűrű, édes húsa ideális természetes édesítőszerként is.
Kulturális és történelmi érdekességek
A Chupa Chupa az ősi dél-amerikai népek étrendjének fontos része volt. Egyes források szerint vallási és gyógyászati szerepet is betöltött, noha ezek az információk főként szájhagyomány útján maradtak fenn. A Chupa Chupa fa az Amazonas-medence több országában (pl. Brazília, Peru, Kolumbia) őshonos, és évszázadok óta része az ottani népek étrendjének. A neve a spanyol „chupar” (szopogatni) igéből ered, utalva a gyümölcs szívogatására evés közben.
Érdekességek
- Az USA trópusi növénygyűjtői körében egyre népszerűbb ritkaságként tartják számon.
- Nem kereskedelmi célra termesztett növény, ezért a gyümölcs ritkán elérhető a nemzetközi piacokon.
- A magok csírázási aránya magas, de a növény csak meleg, nedves klímán fejlődik megfelelően.
Tudományos kutatások és jövőbeli lehetőségek
Bár eddig kevés publikált kutatás érhető el a Chupa Chupáról, a növény iránti érdeklődés folyamatosan növekszik. A benne található bioaktív vegyületek miatt kutatók vizsgálják a lehetséges táplálkozás-élettani előnyeit, és a jövőben akár funkcionális élelmiszerek alapanyaga is lehet.
Termeszthető Magyarországon?
Sajnos a Chupa Chupa trópusi növény, amely csak meleg, párás környezetben fejlődik jól, így hazánk szabadföldi körülményei nem megfelelőek számára. A termesztés kizárólag fűtött üvegházban vagy télikertben képzelhető el, kísérleti jelleggel.
A Chupa Chupa gyümölcs egy különleges, ízletes trópusi termés, amely izgalmas lehetőségeket rejt a gasztronómia és a kutatás világában. Bár hazánkban még nem elérhető, érdemes szemmel tartani ezt az amazóniai csodát – lehet, hogy hamarosan a mangó vagy papaya méltó kihívójaként lép a szupergyümölcsök sorába.