A mangó az egzotikus gyümölcsök királya, amely édes, lédús és aromás ízével hódítja meg az ízlelőbimbókat. Nemcsak önmagában fogyasztva nyújt páratlan élményt, hanem különböző formákban, például lekvárként is feldolgozható. Egy kis kreativitással igazi trópusi élményt varázsolhatunk a reggelizőasztalra vagy a süteményeinkbe. Ebben a cikkben bemutatjuk a mangó lekvár elkészítésének lépéseit, érdekes információkat a gyümölcsről, és különleges ízesítési ötleteket is adunk.
Miért különleges a mangó?
A mangó, amely a trópusi és szubtrópusi régiók ikonikus gyümölcse, több mint 4000 éve termesztett növény. Őshazája India, ahol még ma is szent gyümölcsként tisztelik. A hindu mitológiában a mangó a szerelem és a bőség szimbóluma. Érdekes módon a világon több mint 500 mangófajta létezik, amelyek méretükben, színükben és ízükben is eltérnek egymástól.
Tápanyagbomba:
A mangó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Egy közepes méretű mangó:
- Gazdag C-vitaminban, ami hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez.
- Tartalmaz A-vitamint, amely támogathatja a látás egészségét.
- Rosttartalma miatt elősegítheti az emésztést.
- Káliumtartalma hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.
Érdekes tény:
A mangót „természetes ízesítőként” is emlegetik, mivel gyümölcshúsában több mint 20 féle különböző ízjegy fedezhető fel, amelyek a virágos, citrusos, mézes és fűszeres aromák skáláját ölelik fel.
Mangó lekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kg érett mangó
- 500 g cukor (vagy ízlés szerint kevesebb)
- 1 db citrom leve
- 1 dl víz
- Ízlés szerint fűszerek: vanília, gyömbér, fahéj vagy kardamom
Elkészítés:
- Mangók előkészítése: Hámozd meg a mangókat, távolítsd el a magot, majd kockázd fel a gyümölcshúst.
- Főzés: Tedd a mangódarabokat egy lábosba, add hozzá a cukrot, a citrom levét és a vizet. Közepes lángon kezd el főzni, és gyakran kevergesd.
- Fűszerezés: Ha különlegesebb ízvilágot szeretnél, adj hozzá egy csipet kardamomot vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjait. A gyömbér és fahéj is remek választás lehet, ha szeretnél egy melegebb, fűszeres tónust adni a lekvárnak.
- Pürésítés: Amikor a mangó megpuhult, botmixerrel pürésítsd simára a masszát. Ha darabosabb lekvárt szeretnél, ezt a lépést kihagyhatod.
- Sűrítés: Főzd a lekvárt addig, amíg a kívánt sűrűséget el nem éred. Ez általában 20-30 percig tart.
- Tartósítás: Töltsd a lekvárt sterilizált üvegekbe, zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé néhány percre, hogy vákuum képződjön.
Ízesítési ötletek
- Kókusz: Adj a lekvárhoz egy kevés kókuszreszeléket, hogy még trópusibb ízt érj el.
- Passiógyümölcs: Keverj a lekvárba passiógyümölcshúst a savanykás-édes kontraszt érdekében.
- Chili: Egy csipet chiliportól a lekvár fűszeres, pikáns karaktert kap, ami különleges élményt nyújt.
- Narancs: Narancshéj vagy narancslé hozzáadásával citrusos jegyekkel gazdagíthatod a lekvárt.
- Gyömbér és lime: A gyömbér csípőssége és a lime frissessége remek párost alkot a mangó édességével.
Végszó
A mangó lekvár nemcsak ínycsiklandó, hanem kreativitásunknak is teret ad. Legyen szó klasszikus vagy különleges ízesítésű változatról, a végeredmény mindig garantáltan egzotikus élmény lesz. Próbáld ki a receptet és variáld kedved szerint – fedezd fel a mangó ezer arcát a konyhádban!
Friss gyümölcs, friss lendület – érezd a különbséget minden kortyban!
Kiszerelés: 3 liter (3330 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 330 Ft
Kiszerelés: 3 liter (1330 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 2dl / 266 Ft
Akciós ajánlatok
Gránátalmalé 100% Gyümölcslé 3 Literes Kiszerelés Bag-in-Box
Kiszerelés: 3 liter (3330 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 330 Ft