Savanykás, üdítő és egyedien fanyar – az egres, más néven pöszméte, újra visszatér a konyhákba! Ha gyerekkorodban lekvár formájában kanalaztad nagyi kamrájából, akkor tudod, hogy ez a különleges gyümölcs igazi nyári kincs. Egy kis cukor, egy kevés citromhéj és némi türelem kell csak hozzá – máris kész a házi egres szörp vagy lekvár, tartósítószer nélkül, tele vitaminnal és természetes aromákkal! Ne hagyd, hogy az egres szezonja elsuhanjon melletted – csapj le rá most!

Az egres jótékony hatása

Az egres nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem bővelkedik C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban is. Kiemelkedő pektintartalma miatt kifejezetten alkalmas lekvárokhoz és zselékhez, miközben a benne található természetes savak felfrissíthetik az emésztést. Fogyasztása hozzájárulhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és segíthet megőrizni a bőr és az immunrendszer egészségét.

Házi egresszörp recept – hűsítő élmény a nyári melegben

Ez a különleges szörp üde alternatívája a hagyományos gyümölcsleveknek. Savanykás, friss és garantáltan természetes!

Házi egresszörp recept – hűsítő élmény a nyári melegben
A házi egres szörp savanykásan frissítő ízével igazi felüdülés a nyári melegben, ráadásul tartósítószer nélkül is elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 2 kg érett egres
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 mokkáskanál citromsav (elhagyható)

Ízesítéshez: 1 rúd vanília vagy néhány szál citromfű, esetleg kevés friss gyömbér az extrább élményért

Elkészítés:

  1. Az egrest alaposan mosd meg, a szárakat csípd le.
  2. Törd össze fakanállal vagy botmixerrel, majd főzd alacsony lángon 15 percig.
  3. Szűrd át sűrű szitán vagy gézen, hogy tiszta levet kapj.
  4. Add hozzá a cukrot, a citrom levét és héját, forrald fel.
  5. Ízesítsd kedved szerint vaníliával, citromfűvel vagy gyömbérrel.
  6. Forrón töltsd steril üvegekbe, zárd le és állítsd fejre pár percre.

Praktika: Tartsd hűtőben felbontás után, és használj kisebb üvegeket, hogy sokáig elálljon!

Házi egres lekvár – selymes, fanyar és utánozhatatlan

Az egres lekvár igazi különlegesség: nem túl édes, enyhén savanykás, és tökéletesen passzol reggeli pirítóshoz vagy süteményekbe.

Házi egres lekvár – selymes, fanyar és utánozhatatlan
A házi egres lekvár enyhén savanykás ízével és selymes állagával igazi különlegesség a reggelik és sütemények világában.

Hozzávalók:

  • 2 kg tisztított egres
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csomag dzsemfix (elhagyható)

Ízesítéshez: 1 teáskanál vaníliakivonat vagy kevés őrölt kardamom a különleges ízélményért

Elkészítés:

  1. Az egrest mosd meg, távolítsd el a szárakat.
  2. Pürésítsd vagy hagyd félig darabosan, ha darabosabb lekvárt szeretnél.
  3. Add hozzá a cukrot, citromlevet és héjat.
  4. Főzd kb. 25-30 percig, míg megfelelő sűrűségű lesz.
  5. Dzsemfixet is használhatsz, ha biztosra mennél.
  6. Ízesítsd kedved szerint, majd forrón töltsd steril üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre.

Praktika: A lekvár tetejére tehetsz egy kevés cukrot lezárás előtt, így tovább eláll!

Tipp: felhasználási ötletek

  • Az egres szörp jégkockával, ásványvízzel vagy limonádéban verhetetlen – próbáld ki bodzavirággal is!
  • A lekvár mennyei pirítóson, natúr joghurton vagy omlós linzertésztában.
  • Keverj egy kanállal muffin tésztába – pikáns meglepetés lesz belőle!

Most, hogy tudod, hogyan hozd ki a legtöbbet ebből a különleges nyári gyümölcsből, itt az idő, hogy fakanalat ragadj! Egy korty egres szörp vagy egy kanál házi lekvár igazi élménnyé varázsolja a legegyszerűbb reggelit is, és visszahozza a nyár zamatait még a leghidegebb napokon is. Kísérletezz bátran, és alkoss saját ízvilágot!

Próbáld ki most! Nézd meg gyümölcsleveinket!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0