Savanykás, üdítő és egyedien fanyar – az egres, más néven pöszméte, újra visszatér a konyhákba! Ha gyerekkorodban lekvár formájában kanalaztad nagyi kamrájából, akkor tudod, hogy ez a különleges gyümölcs igazi nyári kincs. Egy kis cukor, egy kevés citromhéj és némi türelem kell csak hozzá – máris kész a házi egres szörp vagy lekvár, tartósítószer nélkül, tele vitaminnal és természetes aromákkal! Ne hagyd, hogy az egres szezonja elsuhanjon melletted – csapj le rá most!
Az egres jótékony hatása
Az egres nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem bővelkedik C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban is. Kiemelkedő pektintartalma miatt kifejezetten alkalmas lekvárokhoz és zselékhez, miközben a benne található természetes savak felfrissíthetik az emésztést. Fogyasztása hozzájárulhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és segíthet megőrizni a bőr és az immunrendszer egészségét.
Házi egresszörp recept – hűsítő élmény a nyári melegben
Ez a különleges szörp üde alternatívája a hagyományos gyümölcsleveknek. Savanykás, friss és garantáltan természetes!

Hozzávalók:
- 2 kg érett egres
- 1,5 kg kristálycukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 mokkáskanál citromsav (elhagyható)
Ízesítéshez: 1 rúd vanília vagy néhány szál citromfű, esetleg kevés friss gyömbér az extrább élményért
Elkészítés:
- Az egrest alaposan mosd meg, a szárakat csípd le.
- Törd össze fakanállal vagy botmixerrel, majd főzd alacsony lángon 15 percig.
- Szűrd át sűrű szitán vagy gézen, hogy tiszta levet kapj.
- Add hozzá a cukrot, a citrom levét és héját, forrald fel.
- Ízesítsd kedved szerint vaníliával, citromfűvel vagy gyömbérrel.
- Forrón töltsd steril üvegekbe, zárd le és állítsd fejre pár percre.
Praktika: Tartsd hűtőben felbontás után, és használj kisebb üvegeket, hogy sokáig elálljon!
Házi egres lekvár – selymes, fanyar és utánozhatatlan
Az egres lekvár igazi különlegesség: nem túl édes, enyhén savanykás, és tökéletesen passzol reggeli pirítóshoz vagy süteményekbe.

Hozzávalók:
- 2 kg tisztított egres
- 80 dkg cukor
- 1 citrom leve és héja
- 1 csomag dzsemfix (elhagyható)
Ízesítéshez: 1 teáskanál vaníliakivonat vagy kevés őrölt kardamom a különleges ízélményért
Elkészítés:
- Az egrest mosd meg, távolítsd el a szárakat.
- Pürésítsd vagy hagyd félig darabosan, ha darabosabb lekvárt szeretnél.
- Add hozzá a cukrot, citromlevet és héjat.
- Főzd kb. 25-30 percig, míg megfelelő sűrűségű lesz.
- Dzsemfixet is használhatsz, ha biztosra mennél.
- Ízesítsd kedved szerint, majd forrón töltsd steril üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre.
Praktika: A lekvár tetejére tehetsz egy kevés cukrot lezárás előtt, így tovább eláll!
Tipp: felhasználási ötletek
- Az egres szörp jégkockával, ásványvízzel vagy limonádéban verhetetlen – próbáld ki bodzavirággal is!
- A lekvár mennyei pirítóson, natúr joghurton vagy omlós linzertésztában.
- Keverj egy kanállal muffin tésztába – pikáns meglepetés lesz belőle!
Most, hogy tudod, hogyan hozd ki a legtöbbet ebből a különleges nyári gyümölcsből, itt az idő, hogy fakanalat ragadj! Egy korty egres szörp vagy egy kanál házi lekvár igazi élménnyé varázsolja a legegyszerűbb reggelit is, és visszahozza a nyár zamatait még a leghidegebb napokon is. Kísérletezz bátran, és alkoss saját ízvilágot!