El tudod képzelni, hogy egyetlen bogyó elfogyasztása után a citrom édesnek tűnik? A Nyugat-Afrikából származó mirakulin gyümölcs (Synsepalum dulcificum) pontosan ezt teszi! Ennek a különleges gyümölcsnek a titka a mirakulin nevű fehérje, amely ideiglenesen megváltoztatja az ízérzékelésünket, így a savanyú ételeket édesnek érezzük.

Tápanyagtartalom

A mirakulin gyümölcs alacsony kalóriatartalmú, de gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Tartalmazhat C-vitamint és egyéb bioaktív vegyületeket, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet védelméhez.

Hogyan terem a mirakulin gyümölcs?

Ez a trópusi övezetben honos növény kis fákon vagy bokrokon nő, és évente többször is teremhet. A gyümölcs kisméretű, ovális alakú, és éretten élénkpiros színű.

Mirakulin felhasználási lehetőségek

A mirakulin gyümölcs leginkább frissen fogyasztva élvezhető, de por és tabletta formájában is kapható. Leggyakrabban olyan emberek használják, akik csökkenteni szeretnék a cukorfogyasztásukat, vagy akik savanyú ételeket akarnak édesnek érezni anélkül, hogy cukrot adnának hozzájuk.

Mirakulin gyümölcs (Synsepalum dulcificum)
A mirakulin gyümölcs annyira különleges, hogy egy savanyú citrom elfogyasztása után akár egy édes cukorkának is tűnhet!

Kulturális és történelmi háttér

A helyi afrikai közösségek évszázadok óta használják ezt a gyümölcsöt, főleg keserű vagy savanyú ételek ízének édesebbé tételére. Az első írásos említés a mirakulin gyümölcs édesítő hatásáról az 18. századra nyúlik vissza, amikor des Marchais francia felfedező Nyugat-Afrikában járt. A „mirakulin” elnevezés a 20. század közepén született, amikor japán és holland kutatók egymástól függetlenül izolálták és tisztították a fehérjét, amely a gyümölcs különleges hatásáért felelős. A holland kutatócsoport „mieraculinnak” nevezte el az anyagot, de végül a „mirakulin” kifejezés terjedt el, és az 1970-es évekre már széles körben használták.

Kutatás és jövőbeli kilátások

Jelenleg is folynak kutatások a mirakulin lehetséges alkalmazásairól, különösen a cukorhelyettesítők piacán. Egyes tanulmányok szerint segíthet az ízlelési zavarokkal küzdő betegeknek is, de további kutatásokra van szükség a pontos hatásmechanizmus feltárásához.

Érdekességek a mirakulin gyümölcsről

  • A mirakulin hatása körülbelül 30-60 percig tart.
  • Ecetet vagy citromot fogyasztva édes ízt érezhetünk utána.
  • Az 1970-es években az USA-ban cukorhelyettesítőként akarták bevezetni, de végül nem kapott élelmiszer-adalékként engedélyt.

Összegzés

A mirakulin gyümölcs egy lenyűgöző és egyedi növény, amely képes ideiglenesen megváltoztatni az ízlelésünket. Bár további kutatások szükségesek a szélesebb körű felhasználásához, már most is sokan kipróbálják ezt a természetes „csodabogyót” az ízek átalakítására.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0