Ha már unod a szokásos narancsot és banánt, és valami igazán különleges ízélményre vágysz a mediterrán nyaralásod alatt, akkor jó hírünk van: Spanyolország és Portugália igazi kincsesbánya az egzotikus, friss déli gyümölcsök rajongóinak. Összegyűjtöttünk néhány olyan különlegességet, amit érdemes megkóstolnod, ha a nyaralás alatt piacra, helyi boltba vagy étterembe tévedsz.
1. Chirimoya – Csirimojó (krémalma)
A chirimoya vagy krémalma egy édes, krémes állagú gyümölcs, amelyet már Mark Twain is „a gyümölcsök királynőjének” nevezett. Spanyolország déli részein, például Andalúziában gyakori, és leginkább nyersen fogyasztják – elég kettévágni és kanállal kikanalazni a lágy, illatos belsejét. Íze: édeskés, vaníliás, kissé banános, enyhén ananászos aromával. Krémes, selymes állaga miatt desszertként is tökéletes.

2. Pitanga (suriname cseresznye)
Portugália déli részén, főként a Madeirai-szigeteken vagy Algarve régióban találkozhatsz vele. A pitanga apró, bordázott, piros vagy narancssárga bogyó, íze egyszerre édes és fanyar. Frissen fogyasztva vagy lekvárként is fantasztikus. Íze: frissítően savanykás és gyümölcsösen édes egyszerre, kicsit emlékeztet a meggy és a cseresznye keverékére, enyhe fűszeres lecsengéssel.

3. Níspero (japán naspolya)
Tavasszal és kora nyáron van szezonja, főként Spanyolország tengerparti régióiban találkozhatsz vele. Sárgás-narancssárga, lédús gyümölcs, amely enyhén barackos, fanyar ízű. Kitűnő választás frissítő desszertnek vagy gyümölcssalátába. Íze: édeskés, enyhén barackos és citrusos, egy kicsit fanyar utóízzel. Nagyon lédús és frissítő.

4. Figueira-da-índia (kaktuszfüge)
Ez a tüskés csoda Portugáliában és Spanyolország déli területein egyaránt megtalálható. A külső héja tüskés, ezért óvatosan kell pucolni, de belül egy édes, lédús gyümölcs vár rád. Helyiek sokszor hűtve fogyasztják, vagy frissen facsart levet készítenek belőle. Íze: Mézédes, kissé dinnye- és körteízre emlékeztet, magokkal tarkítva. Hidegen különösen frissítő.

5. Maracujá (passiógyümölcs)
Madeira és a Kanári-szigetek híres passiógyümölcse kihagyhatatlan, ha különleges aromákra vadászol. Sokan csak kanállal eszik, de frissítő limonádé, fagylalt vagy sütemény alapanyaga is lehet. Íze: erőteljesen savanykás, intenzív, virágos aroma, amit édes és fanyar jegyek egyensúlya tesz igazán különlegessé.

6. Mango de Málaga
A Costa del Sol környéke, főként Málaga híres spanyol mangójáról. Különlegessége, hogy a helyi klíma miatt rendkívül édes és zamatos, szezonja nyár végétől kora őszig tart. Íze: rendkívül édes, lágyan gyümölcsös, kissé trópusi ízvilág, ananász és barack árnyalatokkal.

Spanyolország és Portugália piacai valódi ízorgiát kínálnak azoknak, akik szeretnének valami újat és különlegeset felfedezni a déli gyümölcsök világából. Ezek az egzotikus finomságok nemcsak egészségesek és táplálóak, de minden falatjuk egy kis darabka napfényt és mediterrán életérzést rejteget. Akár a krémes chirimoya édes vaníliás aromájára, akár a frissítő kaktuszfüge zamatos ízére vágysz, ezek a gyümölcsök garantáltan feldobják a nyaralásod ízélményeit.
Ne félj kísérletezni, kérdezz bátran a helyiektől, kóstolj meg minél több különlegességet, és hagyd, hogy a mediterrán déli gyümölcsök új ízekkel, színekkel és élményekkel gazdagítsák a nyaralásodat! Hiszen egy jó nyaralás nemcsak a tájról vagy a tengerpartokról szól, hanem a helyi kincsek felfedezéséről is – és ezek a gyümölcsök pontosan ilyen kincsek.