Az ősz beköszöntével a természet bőkezű ajándékokkal halmoz el minket. A szőlő az egyik ilyen kincs, amely nemcsak a szüret hangulatát hozza el, hanem a legfinomabb lekvárok alapja is lehet. Gyermekkoromban mindig izgalommal vártam, amikor a nagymamám megfőzte az első adag szőlőlekvárt. A levegő megtelt az édes, fűszeres illattal, és alig vártam, hogy egy szelet friss kenyérre kenve megkóstoljam a végeredményt. A szőlőlekvár tökéletes választás azoknak, akik szeretik az édes, de enyhén savanykás ízeket, és szívesen kísérleteznek a hagyományos lekvárok mellett valami különlegessel is.
Bár a szőlő leginkább bor készítéséhez kapcsolódik, a belőle készült lekvár egy igazi kuriózum. Nagyszerű kísérője lehet a reggeli pirítósnak, palacsintának, vagy akár egy ízletes sajttál mellé is tökéletesen illik. Sőt, ha szereted a gasztronómiai kísérletezést, egy kis fűszerrel megbolondítva különleges fogásokat varázsolhatsz belőle. Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk otthon isteni finom szőlőlekvárt!
Hozzávalók:
- 1 kg szőlő (fekete vagy kék szőlő a legjobb)
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag pektin (opcionális, ha sűrűbb lekvárt szeretnél)
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális, extra ízért)
Elkészítés:
- Szőlő előkészítése: Először mosd meg alaposan a szőlőt, majd vágd félbe a szemeket, és távolítsd el a magokat. Ha mag nélküli szőlőt használsz, ezzel a lépéssel megspórolhatsz egy kis időt.
- Szőlő főzése: Egy nagy lábasban kezdd el főzni a szőlőt alacsony lángon. Folyamatosan kevergetve várd meg, amíg a gyümölcs megpuhul és elkezd levet ereszteni.
- Pürésítés: Ha a szőlő kellően megpuhult, botmixerrel vagy szűrőn átpasszírozva pürésítsd a gyümölcsöt, hogy sima állagú lekvárt kapj.
- Lekvár főzése: A szőlőpürét tedd vissza a lábasba, és add hozzá a cukrot és a citrom levét. Közepes lángon főzd tovább, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ha szeretnél pektint használni, ekkor add hozzá, és keverd jól el.
- Fűszerezés: Ha szereted az extra ízeket, egy teáskanál vanília kivonatot is adhatsz a lekvárhoz, ami még különlegesebbé teszi az ízét.
- Üvegekbe töltés: Amikor a lekvár már megfelelően sűrű, forrón töltsd sterilizált üvegekbe. Zárd le szorosan az üvegeket, majd fejjel lefelé állítva hagyd kihűlni. Ez segít, hogy vákuum alakuljon ki, így a lekvár hosszabb ideig eltartható lesz.
A szőlőlekvár elkészítése egyszerű, de az eredmény annál lenyűgözőbb. Nemcsak az íze varázsolja különlegessé, hanem az is, hogy bármikor megidézheted vele az őszi szüretek hangulatát. Tökéletes ajándék lehet a szeretteid számára is, hiszen egy szép üveg házi készítésű lekvár mindig mosolyt csal az arcokra. Próbáld ki, kísérletezz bátran, és élvezd az édes őszi ízeket egész évben!
Töltsd fel magad természetesen – a legjobb gyümölcslevek egy helyen.
Kiszerelés: 3 liter (3660 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 360 Ft
Kiszerelés: 3 liter (1990 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 2dl / 398 Ft
Kiszerelés: 3 liter (3330 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 330 Ft