A karácsonyi gyümölcskenyér egy olyan hagyományos ünnepi desszert, amely az összes érzékünket kényezteti. Az édes, fűszeres ízvilág, a díszítésre is alkalmas forma és az illatos gyümölcsök kombinációja tökéletessé teszi ezt a süteményt bármilyen családi összejövetelre. A klasszikus recept azonban rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy egyedi ízekkel gazdagítsuk – legyen az arónia, goji bogyó vagy éppen gránátalma.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott gyümölcs (narancs, ananász, arónia, goji bogyó stb.)
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 5 tojás
- 5 dkg durvára vágott díó
- 5 dkg mandula
- 5 dkg apróra vágott étcsokoládé
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- Fél csomag sütőpor
Elkészítés
- Előkészítés: A kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, díót és mandulát keverd össze, majd locsold meg rumaromával. Hagyjuk pihenni legalább négy órán át.
- Tészta elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját.
- Gyümölcsök hozzáadása: A kandírozott gyümölcsöket forgassuk meg lisztben, így nem süllyednek le a tészta aljára. Ezután keverjük a tésztához.
- Sütés: Vajazott és lisztezett formába öntsük a masszát, majd előmelegített sütőben 40-45 perc alatt 180 °C-on süssük aranybarnára.
- Hűtés és díszítés: Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral vagy csokoládémázzal díszíthetjük.
Érdekességek
- Történelmi háttér: A gyümölcskenyér gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza, amikor a gyümölcsök és magvak tartóssága miatt különösen népszerű volt.
- Egészségtudatosság: Ha szupergyümölcsökkel, mint arónia vagy goji bogyó, helyettesítjük a hagyományos kandírozott gyümölcsöket, a desszert nemcsak ízletesebb, de tápanyagban gazdagabb is lehet.
- Ajándékba is ideális: Egy szépen becsomagolt gyümölcskenyér kíváló ünnepi ajándék lehet.
Tetejének díszítése:
- Porcukorral való szórás: Finom rétegben hintsd meg porcukorral, hogy hóhatást kelts.
- Kandírozott gyümölcsök és magvak: Helyezz a tetejére különféle színes kandírozott gyümölcsöket, például cseresznyét, narancshéjat, és adj hozzá diót vagy mandulát, használhatsz puha zselés cukrokat is.
- Csokoládéöntet: Egy vékony réteg olvasztott csokoládéval is beboríthatod, majd hintsd meg apróra vágott mogyoróval.
Tányér dekoráció:
- Szárított gyümölcsök és fahéjrudak: A tálon elhelyezett szárított narancskarika, fahéjrúd és csillagánizs különleges hangulatot ad.
- Rozmaringág: A rozmaringágak fenyőre emlékeztetnek, és kellemes aromát kölcsönöznek.
Ezekkel az egyszerű, de hatásos díszítési tippekkel a gyümölcskenyered igazi ünnepi mesterművé válhat! 🎄
A karácsonyi gyümölcskenyér nemcsak finom, hanem a családi tradíciókat is életre kelti. Akár klasszikus, akár modern hozzávalókkal kísérletezül, garantáltan mindenkit elbűvölöl az ünnepi asztalnál. Készítsük el ezt a süteményt szeretettel, és osszuk meg az örömet szeretteinkkel!
A legfinomabb immunerősítés, amit kortyolhatsz!
Kiszerelés: 5 liter (1390Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 2dl / 278 Ft
Kiszerelés: 3 liter (2330 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 2dl / 466 Ft
Kiszerelés: 2 liter (5995 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 599 Ft