Eperlekvár tavasszal? Amint megérkeznek az első édes, illatos eprek, nincs is csábítóbb, mint saját kezűleg elkészíteni ezt a természetes finomságot. Ha adalékanyagok nélkül, valódi ízekkel szeretnéd elvarázsolni a családot, jó helyen jársz! Megmutatjuk, hogyan főzhetsz isteni tavaszi eperlekvárt tartósítószer, mesterséges színezék és egyéb felesleges összetevők nélkül – egyszerűen, természetesen, úgy, hogy minden kanálban ott legyen a tavasz frissessége.
Miért érdemes adalékanyagok nélkül eperlekvárt főzni?
A házi eperlekvár egyik legnagyobb előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül az üvegbe. Nincsenek rejtett tartósítószerek, mesterséges színezékek vagy ízfokozók – csak tiszta gyümölcs, egy csipet természetes cukor és sok-sok szeretet.
Hozzávalók (kb. 4-5 kis üveghez)
- 1 kg friss, érett eper
- 250-300 g nádcukor de használhatunk kristálycukrot is (vagy ízlés szerint kevesebb)
- 1 bio citrom leve és héja
- opcionálisan: egy kevés pektin (ha sűrűbb állagot szeretnél, de ez is természetes megoldás)
Eperlekvár elkészítés lépésről lépésre
- Előkészítés: Az epreket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd félbevágjuk vagy negyedeljük, mérettől függően.
- Áztatás: Az epreket egy nagy edénybe tesszük, ráöntjük a cukrot és a citrom levét, majd hagyjuk állni 1-2 órát, hogy levet eresszenek.
- Főzés: Közepes lángon elkezdjük főzni az eper-cukor keveréket. Időnként megkeverjük, hogy ne kapjon le.
- Habzás eltávolítása: Ha hab képződik a tetején, egy kanállal óvatosan leszedjük – így szebb és tisztább lesz a lekvár.
- Sűrítés: Addig főzzük, amíg a kívánt állagot el nem éri. Ez általában 30-40 perc, de ha még sűrűbbre vágyunk, tovább is lehet.
- Tisztaság: Közben sterilizáljuk az üvegeket: forró vízben kifőzzük őket, majd tiszta konyharuhára állítjuk száradni.
- Üvegezés: A kész, forró lekvárt tiszta üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva 5 percig pihentetjük.
- Tárolás: Visszafordítva, száraz dunsztban (plédek közé bugyolálva) hagyjuk kihűlni. Így tartósítószer nélkül is hónapokig eláll.

Tippek a tökéletes házi eperlekvárhoz
Ha igazán ízletes és természetes lekvárt szeretnél készíteni, érdemes néhány apróságra odafigyelni:
- Csak a legjobb minőségű epret használd: Az érett, illatos, hibátlan szemek adják a legfinomabb lekvárt. A túlérett vagy puha epreket inkább kerüld el, mert megváltoztathatják a végeredmény ízét.
- Használj kevesebb cukrot: A modern házi lekvárokhoz nem szükséges annyi cukor, mint régen. A kevesebb cukor jobban kiemeli a gyümölcs természetes ízét, és egészségesebb is.
- Citromlével emeld ki az ízeket: A citromlé nemcsak természetes tartósító, hanem kiemeli az eper frissességét és kellemes savanykás ellenpontot ad az édességnek, illetve nem engedi kifakulni a lekvárt szép piros színt ad neki.
- Ne főzd túl sokáig: A hosszú főzési idő fakóvá és íztelenné teheti a gyümölcsöt. Elég, ha addig főzöd, amíg a lekvár meg nem sűrűsödik.
- Sterilizáld az üvegeket alaposan: A tiszta üveg a hosszú eltarthatóság záloga. Főzd ki őket forró vízben, és hagyd teljesen megszáradni használat előtt.
- Válaszd a száraz dunsztot: A lekvárt forrón töltsd üvegekbe, zárd le jól, majd takard be plédekkel vagy törölközőkkel, hogy lassan hűljön ki. Így természetes módon tartósíthatod adalékanyagok nélkül is.
- Kísérletezz bátran: Egy csipetnyi vanília, reszelt gyömbér vagy pár levél menta izgalmas új ízeket varázsolhat az alapreceptbe.