A nyári melegben sokan nyúlnak a fagylalthoz, de ha valami igazán frissítőre, természetesre és gyümölcsösre vágysz, a sorbet a legjobb választás! Ez a tejmentes, jégkristályos finomság nemcsak vegán, de házilag is pillanatok alatt elkészíthető – különösen, ha már van otthon 100%-os fekete berkenye gyümölcsleved!
Mi az a sorbet?
A sorbet (ejtsd: szorbé) egy jégdesszert, amely jellemzően vízből, cukorból és gyümölcsből készül. A fagylalttal szemben nem tartalmaz tejet vagy tejszínt, így laktózérzékenyek és vegán étrendet követők is bátran fogyaszthatják. A kulcsa az egyszerűség és a természetes íz – különösen, ha valódi gyümölcsöt vagy 100%-os gyümölcslevet használunk.
Fekete berkenyés sorbet – erőteljes íz, természetes szín
A fekete berkenye (aronia) intenzív ízvilága és mély színe tökéletes sorbet-alapanyaggá teszi. Nemcsak látványos, hanem természetesen magas antioxidáns-tartalommal is rendelkezik – legalábbis a tudományos kutatások szerint.
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
- 3 dl 100%-os fekete berkenye gyümölcslé, ha lágyabb és édesebb ízélményre vágysz használd a fekete berkenye alma gyümölcslevet
- 1 dl víz
- 100 g cukor (vagy ízlés szerint kevesebb)
- fél citrom leve (kiemeli a gyümölcs ízét)

Sorbet készítés fagylaltgép nélkül:
- A vizet és a cukrot egy kis lábasban melegítsd össze, amíg a cukor teljesen feloldódik, majd hagyd kihűlni.
- Keverd össze a lehűtött cukorszirupot a 100%-os fekete berkenye gyümölcslével és a frissen facsart citromlével.
- Öntsd a keveréket egy lapos műanyag vagy fém tálba, majd tedd be a fagyasztóba.
- Minden órában vedd ki, és egy villával alaposan keverd át, hogy megtörd a képződő jégkristályokat. Ezt ismételd meg 3-4 órán keresztül, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Tálalás előtt kb. 5 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy könnyebben adagolható legyen.
Sorbet készítés fagylaltgéppel:
- A vizet és a cukrot forrald össze, majd hűtsd le.
- Add hozzá a fekete berkenyelét és a citromlevet, jól keverd össze.
- Öntsd a keveréket a fagylaltgépbe, és a gép használati utasításának megfelelően dolgozd fel – általában 20–30 perc alatt krémes, sorbet állagú lesz.
- Ha keményebbre szeretnéd, tedd még 1-2 órára fagyasztóba tálalás előtt.
Tipp:
Ha egy kicsit édesebb vagy lágyabb ízre vágysz, keverhetsz hozzá almalevet vagy egy kevés banánpürét is.
A sorbet egy kiváló nyári desszert, különösen, ha olyan szupergyümölcsből készül, mint a fekete berkenye. Egyszerű, látványos és egészségtudatos választás – akár egy hétköznapi uzsonnához, akár ünnepi desszertként.