A birsalmasajt a régi idők egyik legkedveltebb édessége, amelyet sokan még mindig nosztalgiával fogyasztanak. Ez a különlegesség nem csupán ízletes csemege, hanem tartósítószerek nélküli, természetes finomság, amely méltó helyet talál az ünnepi asztalon is. Az alábbi recept segítségével te is könnyedén elkészítheted otthon, így elkerülheted a bolti adalékanyagokat. Legjobb friss, illatos birsalmából készíteni – türelemmel és szeretettel.

Egy érdekes tény a birsalmáról, hogy az ókori görögök a szerelem és termékenység jelképének tartották. A mítoszok szerint Aphrodité, a szerelem istennője, egy birsalmát ajándékozott Parisznak, amikor ő a világ legszebb nőjének ítélte. Emiatt a birsalmát gyakran adták nászajándékként is, hogy szerencsét és bőséget hozzon a házasságba.

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • (Opcionális: vaníliarúd vagy fahéjrúd a fűszerezéshez)
A birsalma nyersen fanyar, de főzés után kellemesen édes és aromás lesz.

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A birsalmákat alaposan mosd meg, majd vágd fel negyedekre. Nem szükséges meghámozni, de a magházat és az esetleges sérült részeket távolítsd el.
  2. Főzés: Tedd a birsalmákat egy nagy fazékba, önts rájuk annyi vizet, hogy éppen ellepje. Főzd őket közepes lángon, amíg teljesen megpuhulnak (kb. 30-40 perc).
  3. Pürésítés: Ha megpuhultak, szűrd le őket, majd egy botmixerrel vagy passzírozóval pürésítsd simára.
  4. Cukor hozzáadása: Mérd le a püré mennyiségét, és minden 1 kg püréhez adj hozzá 1 kg cukrot. Tedd vissza a fazékba, és add hozzá a citromlevet, valamint a fűszereket, ha szeretnél extra ízeket.
  5. Sűrítés: Folyamatos keverés mellett alacsony lángon főzd tovább a pürét. Amikor már besűrűsödött és nehezen keverhető, az állaga jelzi, hogy készen áll. Ez általában 1-2 órát vesz igénybe.
  6. Formába öntés: Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy szilikonformába öntsd bele a kész masszát. Simítsd el a tetejét, majd hagyd szobahőmérsékleten megszilárdulni (ez néhány napot is igénybe vehet).
  7. Szárítás: Miután megkeményedett, szeleteld fel tetszés szerint. Hűvös, száraz helyen tárold, hogy hosszú ideig élvezhesd a birsalmasajt ízét.

A tartósítószermentes birsalmasajt elkészítése ugyan időigényes, de a végeredmény minden fáradozást megér. Ez a tradicionális édesség nemcsak a családi összejövetelek éke lehet, hanem remek ajándékötlet is, amelyet természetes alapanyagokból, saját kezűleg készítettél. Élvezd a birsalmasajt minden falatját, és oszd meg szeretteiddel ezt a finomságot!

Kóstold meg nagyon finom gyümölcsleveinket!

(5) Original price was: 10990 Ft.Current price is: 9990 Ft.
Kiszerelés: 3 liter (3660 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 366 Ft
(18) 8990 Ft
Kiszerelés: 3 liter (2990 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 1dl / 290 Ft
(10) 7990 Ft
Kiszerelés: 5 liter (1590 Ft / Liter)
Ajánlott napi adagja: 2dl / 318 Ft
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
Válassz ki egy elérhető kupont az alábbiakból: