A cupuacu (Theobroma grandiflorum) egy lenyűgöző trópusi gyümölcs, amely az amazóniai esőerdők mélyéből származik. Sokan csak „a csokolédé gyümölcseként” emlegetik, hiszen a kakaó közeli rokona, és íze is emlékeztet rá, ám mégis sajátos karaktere van. A gyümölcsből kinyert vajat és húsát nemcsak élelmiszerekben, hanem kozmetikai termékekben is alkalmazzák. Az utóbbi években egyre többen fedezik fel újra, köszöhetően a benne rejlő ígéretes tápanyagoknak és sokoldalú felhasználhatóságának.

Növénytani jellemzők: cupuacu az amazóniai trópusokról

A cupuacu a Theobroma nemzetség tagja, ugyanabba a botanikai családba tartozik, mint a kakaó. A fa átlagosan 5-20 m magasra nő meg, nagy levelekkel és mutatós virágokkal. Termőterülete főként Brazília, de Peruban és Kolumbiában is előfordul.

Hogyan terem a cupuacu?

A fa meleg, párás környezetet kedvel, évente egyszer vagy kétszer terem. A termések körülbelül 20-25 cm hosszúak, barna, fás héj veszi őket körül. Az érett gyümölcs általában a fa alatt található, mivel lehullik.

Fajták és változatok

Léteznek termesztési célra nemesített fajták, amelyek nagyobb gyümölcsöt vagy vastagabb gyümölcsfalat hoznak, de a legelterjedtebb az eredeti vad fajta.

Cupuacu gyümölcs jellemzői

Íz és illat

A cupuacu íze rendkívül egyedi: a csokolédé, az ananász és a mangó keverékére emlékeztet. Illata intenzív, aromás.

Állag és megjelenés

Belseje puha, krémes állagú, kissé rostos. A héj vastag és kemény, de óvja a belső gyümölcshús puhaságát.

Tárolhatóság

A friss cupuacu gyömölcs hűtve néhány napig eltartható. Hosszabb ideig pürésítve vagy fagyasztva őrzik meg.

Cupuacu Gyumolcs
A cupuacu gyümölcs olyan gazdag illóolajokban és aromákban, hogy Brazíliában gyakran „az illatok gyümölcsének” is nevezik.

Felhasználási lehetőségek

  • Gyümölcslék, turmixok
  • Csokolédék, desszertek
  • Jégkrémek
  • Kozmetikumok (vaj formájában)

Különleges receptek

Brazíliában híres a „cupuacu mousse” és a püréből készülő fagylalt.

Kulturális felhasználás

Az őslakos népek hagyományosan is fogyasztották a gyümölcsöt, és használták élelmiszerként és bőrápolási célokra is.

Vitamin- és tápanyagtartalom

A cupuacu bővelkedik:

  • C-vitaminban
  • Kalciumban
  • Antioxidáns vegyületekben
  • Rostokban

Lehetséges gyógyhatások

Európai és amerikai kutatások szerint a cupuacu antioxidáns-tartalma kiemelkedő lehet. Egyes laboratóriumi vizsgálatok szerint a benne található flavonoidok segíthetnek a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítésében. Más vizsgálatokban a bőrön alkalmazott cupuacu-vaj hidratáló hatását elemezték, és eredményeik alapján akár természetes bőrápoló alternatívaként is szóba jöhet.

Mellékhatások, lehetséges kockázatok

Jelenleg nem ismertek súlyos mellékhatások a cupuacu fogyasztásával kapcsolatban, azonban ritka esetben allergiás reakciót válthat ki a gyümölcs vagy a belőle készült termékek. Mint minden új élelmiszer esetében, fokozatos bevezetése javasolt.

Fenntarthatóság és agrártechnológia

A cupuacu termesztése fenntarthatóbb lehet, mint a kakaóé, mivel nem igényli az esőerdők tömeges irtását, és vegyszermentesen is jól termeszthető. Egyre több agroökológiai projekt foglalkozik a cupuacuval mint alternatív, gazdaságilag is jövedelmező haszonnövénnyel.

Érdekességek és fun factek

  • A „Theobroma” jelentése: „az istenek eledele”.
  • A cupuacu nevét a brazil őslakos nyelvekből eredően „nagy kakaónak” is fordíthatnánk.
  • Brazíliában a cupuacu annyira népszerű, hogy fagyik, csokoládék és kozmetikumok alapanyaga is lett.
  • A cupulate, azaz a cupuacuból készült „csokoládé”, teljesen kakaómentes alternatívát kínálhat.

Lehet-e cupuacut termeszteni Magyarországon?

A cupuacu kizárólag meleg, párás trópusi klímán érzi jól magát, ezért Magyarország éghajlata nem alkalmas a szabadföldi termesztésére. Üvegházi vagy botanikus kerti körülmények között kísérleti jelleggel tartható, de kereskedelmi termesztése hazánkban nem reális. A feldolgozott cupuacu-termékek viszont elérhetők lehetnek hazai webshopokból és speciális boltokból.

Összegzés

A cupuacu egy különleges, Dél-Amerikából származó gyümölcs, amely ízével és beltartalmi értékeivel egyaránt lenyűgözheti azokat, akik valami újdonságra vágynak. Bár hazánkban nem termeszthető, import formában egyre inkább elérhető – legyen szó kozmetikumokról, porokról vagy akár cupulate-ről. Egzotikus alternatívát jelenthet azok számára, akik szeretnék bővíteni az étrendjüket természetes és különleges trópusi alapanyagokkal.

A legfinomabb vitaminbomba – töltsd tele a poharad!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0