El sem tudod képzelni, mi minden rejlik egy kosár friss, ropogós meggyben! Egy kis cukor, pár csepp citrom és néhány konyhai trükk – és máris olyan házi meggy szörp és meggy lekvár kerül az asztalodra, amit még a nagyi is megirigyelne. Ráadásul tartósítószer nélkül, tele nyárízű vitaminnal és természetes antioxidánsokkal! Ne hagyd, hogy ez a szezon kárba vesszen – vesd bele magad a meggyőrületbe!

A meggy jótékony hatása

A meggy nemcsak finom, de tele van C-vitaminnal, káliummal és élelmi rosttal, emellett rendkívül gazdag antocianinokban, amelyek a gyümölcs mélypiros színét adják. Ezek a növényi festékanyagok erős antioxidáns hatásukról ismertek, ezért a meggy fogyasztása hozzájárulhat a sejtek védelméhez és az immunrendszer támogatásához. Egy tál meggy tehát nemcsak frissítő, de akár a szervezet természetes pajzsa is lehet!

Házi meggyszörp recept – a frissítő nyár titka

Házi Meggy Szörp
A házi meggyszörp természetes gyümölcsízzel és zamatos savanykássággal varázsol hűsítő élményt a nyári napokra.

Hozzávalók:

  • 2 kg érett, magozott meggy
  • 1,5 kg kristálycukor (helyettesíthető részben mézzel)
  • 1 citrom leve
  • 1 mokkáskanál citromsav (elhagyható)

Ízesítéshez: pár szál friss menta vagy citromfű, 1 rúd fahéj vagy 1-2 csillagánizs (különleges aromához)

Elkészítés:

  1. A meggyet mosd meg, magozd ki, majd törd össze botmixerrel vagy egy fakanállal.
  2. Lassú tűzön főzd, amíg jó sok levet enged – kb. 10-15 perc.
  3. Szűrd át egy sűrű szitán vagy textilen, hogy tiszta szörpöt kapj.
  4. Add hozzá a cukrot és a citromlevet (és a citromsavat, ha használod), forrald fel, amíg a cukor feloldódik.
  5. Ha különlegesebb ízvilágot szeretnél, forraláskor dobd bele a fahéjat vagy a csillagánizst, és egy marék friss mentát vagy citromfüvet – ezek csodás aromát adnak!
  6. Forrón töltsd tiszta üvegekbe, zárd le, majd állítsd fejre pár percre. Így hűlés közben vákuum keletkezik, ami segít a tartósításban.

Praktika: A szörpöt felbontás után hűtőben tárold, és ha hosszabb ideig szeretnéd élvezni, készíts kisebb üvegekbe is!

Házi meggy lekvár recept – palacsintába, süteménybe, vagy csak kanállal!

Házi Meggy Lekvár
A házi meggy lekvár savanykás-édes ízével és selymes állagával minden reggelit különlegessé tesz.

Hozzávalók:

  • 2 kg magozott meggy
  • 80 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag dzsemfix (elhagyható)

Ízesítéshez: egy fél vaníliarúd, 1 kiskanál fahéj vagy pár csepp mandula aroma

Elkészítés:

  1. A meggyet mosd meg, magozd ki, és tedd egy nagy lábasba.
  2. Melegítsd, majd pürésítsd botmixerrel, vagy hagyd darabosra, ha rusztikusabb lekvárt szeretnél.
  3. Add hozzá a cukrot, a citromlevet és reszelt héjat, majd főzd 20-30 percig, amíg szépen besűrűsödik.
  4. Főzés közben ízesítheted egy fél vaníliarúddal, kevés fahéjjal vagy pár csepp mandula aromával – ettől még karakteresebb lesz!
  5. Ha biztosra mennél a sűrűséggel, dzsemfixet is adhatsz hozzá a csomagolás szerint.
  6. Forrón kanalazd steril üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre pár percre, majd takard be pokrócba és hagyd lassan kihűlni.

Praktika: A lekvárt ne töltsd túl az üveg szájáig – hagyj kb. egy ujjnyi helyet a vákuum kialakulásához!

Tipp: tálalás és felhasználás

  • A házi szörp kiváló jégkockával, szódával vagy ásványvízzel, de limonádé alapnak is mennyei!
  • A meggy lekvár pirítóson, palacsintában vagy túrós süteményben verhetetlen. Próbáld ki egy kanál natúr joghurtra csorgatva is – isteni!

Most, hogy már minden titkot tudsz a házi meggyszörp és meggy lekvár készítéséről, nincs más hátra, mint belevágni, és feltölteni a kamrát ezekkel a nyárízű csodákkal! Egy korty frissítő szörp vagy egy kanál selymes lekvár még a legszürkébb téli napokon is eszedbe juttatja a lédús, illatos meggy illatát és a nyári napsütést. Ne felejts el kísérletezni a fűszerekkel, és bátran add hozzá a saját ízlésed szerint! Boldog főzést és jó étvágyat!

Próbáld ki most! Nézd meg gyümölcsleveinket!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0