El sem tudod képzelni, mi minden rejlik egy kosár friss, ropogós meggyben! Egy kis cukor, pár csepp citrom és néhány konyhai trükk – és máris olyan házi meggy szörp és meggy lekvár kerül az asztalodra, amit még a nagyi is megirigyelne. Ráadásul tartósítószer nélkül, tele nyárízű vitaminnal és természetes antioxidánsokkal! Ne hagyd, hogy ez a szezon kárba vesszen – vesd bele magad a meggyőrületbe!
A meggy jótékony hatása
A meggy nemcsak finom, de tele van C-vitaminnal, káliummal és élelmi rosttal, emellett rendkívül gazdag antocianinokban, amelyek a gyümölcs mélypiros színét adják. Ezek a növényi festékanyagok erős antioxidáns hatásukról ismertek, ezért a meggy fogyasztása hozzájárulhat a sejtek védelméhez és az immunrendszer támogatásához. Egy tál meggy tehát nemcsak frissítő, de akár a szervezet természetes pajzsa is lehet!
Házi meggyszörp recept – a frissítő nyár titka

Hozzávalók:
- 2 kg érett, magozott meggy
- 1,5 kg kristálycukor (helyettesíthető részben mézzel)
- 1 citrom leve
- 1 mokkáskanál citromsav (elhagyható)
Ízesítéshez: pár szál friss menta vagy citromfű, 1 rúd fahéj vagy 1-2 csillagánizs (különleges aromához)
Elkészítés:
- A meggyet mosd meg, magozd ki, majd törd össze botmixerrel vagy egy fakanállal.
- Lassú tűzön főzd, amíg jó sok levet enged – kb. 10-15 perc.
- Szűrd át egy sűrű szitán vagy textilen, hogy tiszta szörpöt kapj.
- Add hozzá a cukrot és a citromlevet (és a citromsavat, ha használod), forrald fel, amíg a cukor feloldódik.
- Ha különlegesebb ízvilágot szeretnél, forraláskor dobd bele a fahéjat vagy a csillagánizst, és egy marék friss mentát vagy citromfüvet – ezek csodás aromát adnak!
- Forrón töltsd tiszta üvegekbe, zárd le, majd állítsd fejre pár percre. Így hűlés közben vákuum keletkezik, ami segít a tartósításban.
Praktika: A szörpöt felbontás után hűtőben tárold, és ha hosszabb ideig szeretnéd élvezni, készíts kisebb üvegekbe is!
Házi meggy lekvár recept – palacsintába, süteménybe, vagy csak kanállal!

Hozzávalók:
- 2 kg magozott meggy
- 80 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag dzsemfix (elhagyható)
Ízesítéshez: egy fél vaníliarúd, 1 kiskanál fahéj vagy pár csepp mandula aroma
Elkészítés:
- A meggyet mosd meg, magozd ki, és tedd egy nagy lábasba.
- Melegítsd, majd pürésítsd botmixerrel, vagy hagyd darabosra, ha rusztikusabb lekvárt szeretnél.
- Add hozzá a cukrot, a citromlevet és reszelt héjat, majd főzd 20-30 percig, amíg szépen besűrűsödik.
- Főzés közben ízesítheted egy fél vaníliarúddal, kevés fahéjjal vagy pár csepp mandula aromával – ettől még karakteresebb lesz!
- Ha biztosra mennél a sűrűséggel, dzsemfixet is adhatsz hozzá a csomagolás szerint.
- Forrón kanalazd steril üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre pár percre, majd takard be pokrócba és hagyd lassan kihűlni.
Praktika: A lekvárt ne töltsd túl az üveg szájáig – hagyj kb. egy ujjnyi helyet a vákuum kialakulásához!
Tipp: tálalás és felhasználás
- A házi szörp kiváló jégkockával, szódával vagy ásványvízzel, de limonádé alapnak is mennyei!
- A meggy lekvár pirítóson, palacsintában vagy túrós süteményben verhetetlen. Próbáld ki egy kanál natúr joghurtra csorgatva is – isteni!
Most, hogy már minden titkot tudsz a házi meggyszörp és meggy lekvár készítéséről, nincs más hátra, mint belevágni, és feltölteni a kamrát ezekkel a nyárízű csodákkal! Egy korty frissítő szörp vagy egy kanál selymes lekvár még a legszürkébb téli napokon is eszedbe juttatja a lédús, illatos meggy illatát és a nyári napsütést. Ne felejts el kísérletezni a fűszerekkel, és bátran add hozzá a saját ízlésed szerint! Boldog főzést és jó étvágyat!