Ha szereted a természetjárást és szívesen fedeznél fel ínycsiklandó, vadon termő gyümölcsöket, akkor a következő hetek a legjobbak erre! A magyar erdők, mezők és bokros területek most tele vannak zamatos bogyókkal, amiket már nagyanyáink is örömmel gyűjtöttek. Nézzük, mit érdemes keresni, mire figyelj és hogyan használhatod fel ezeket a kincseket otthon!

Erdei szamóca – a nyár édes ajándéka (Fragaria vesca)

Erdei Szamóca – A Nyár édes Ajándéka (fragaria Vesca)
Erdei szamóca: apró, illatos és édes bogyó, amely május végétől június közepéig nő napos erdőszéleken és tisztásokon.

A parányi, piros erdei szamóca már május végétől megjelenik és egészen június közepéig szedhető. Íze intenzíven édes, frissítő, tele van C-vitaminnal. Egy-egy erdei séta során igazi élmény a bokrok között rábukkanni! Az apró, zamatos erdei szamóca főleg a középhegységi erdők nyiladékaiban, szélén terem. A Bükk hegység és a Mátra túraútvonalain sok helyen találkozhatsz vele június közepéig.

Vad ribizli (ribiszke) – lekvárnak és süteménybe is tökéletes (Ribes spp.)

Vad Ribizli (ribiszke) – Lekvárnak és Süteménybe Is Tökéletes (ribes Spp.)
Vad ribizli: apró, savanykás bogyó, amely nyár elején erdőszéleken és bokros tisztásokon terem.

A vad ribizli bokrok most hozzák a legszebb fürtöket. Az édeskés-savanykás ízű fekete és piros ribizli kiváló alapja házi szörpnek vagy lekvárnak. Gyűjtéskor figyelj, mert könnyen szúr a piros ribizli bokor! A piros ribizli vad változata főleg fényes tisztások, cserjések peremén él. A Bakony és a Vértes túraösvényein gyakran találkozhatsz vele – szedd óvatosan, tüskés lehet!

Erdei málna és fekete szeder (Rubus fruticosus/canus)

Erdei Málna és Fekete Szeder (rubus Fruticosus Canus)
Erdei fekete szeder: lédús, édes-fanyar bogyó, amely tüskés bokrokon érik erdei tisztások és ösvények mentén júliustól.

A málna már május végétől kezd érni, de a szeder inkább július elején válik bőséges zsákmánnyá. Mindkettőből zamatos szörpöt, friss süteményt vagy egyszerűen egy maréknyi erdei nassolnivalót készíthetsz. Az erdei málna kedveli a ligetes erdőszéleket, cserjés lankákat. A Pilisben és a Börzsönyben különösen sok található júniusban és júliusban, amikor a szeder is érik.

Vadcseresznye – különleges nyári csemege (Prunus avium)

Vadcseresznye (madárcseresznye)
Vadcseresznye (madárcseresznye): apró, édes termésű vad gyümölcs, amely napos erdőszéleken és ligetes domboldalakon bújik meg június végén.

Egyes erdők szélén vadcseresznyefák rejtőznek. Termésük kisebb, mint a nemesített társaké, de édes, lédús és kiváló frissen, kompótként vagy lekvárba főzve. A vadcseresznye kisebb fácskákon terem, gyakran ösvények szélén bukkan fel. A Zemplén dombjai és a Mecsek ligetes részei jó vadcseresznye-lelőhelyek lehetnek június végén.

Borókabogyó – fűszer és pálinka aroma (Juniperi fructus)

Borókabogyó – Fűszer és Pálinkaaroma (juniperi Fructus)
Borókabogyó: aromás, kissé csípős ízű bogyó, amelyet főként húsételek ízesítésére és pálinka fűszerezésére gyűjtenek a homokos, száraz területeken.

A borókabogyó nem klasszikus desszertgyümölcs, inkább fűszerként használják. Szárítva vagy pálinkába áztatva intenzív, pikáns aromát ad az italoknak és húsételeknek. A borókabokor főleg a homokos, félszáraz területeken nő vadon. A Kiskunsági Nemzeti Park környékén több helyen is találhatsz borókabogyót, ami fűszerként vagy pálinkához kiváló alapanyag.

Erdei áfonya – az erdő sötétkék kincse (Vaccinium myrtillus)

Erdei áfonya – Az Erdő Sötétkék Kincse (vaccinium Myrtillus)
Erdei áfonya – az erdő sötétkék kincse (Vaccinium myrtillus): apró, zamatos bogyó, amely hűvös, savanyú talajú hegyvidéki erdők rejtett kincseként érik június végétől.

Június végén indul az erdei áfonyaszezon. Ez a lilás-sötét bogyó tele lehet antioxidánsokkal, íze enyhén édes, kissé fanyar. Lekvár, pite vagy friss gyümölcsként is igazi élmény! Az igazi erdei áfonyát a Zemplén magasabb, savanyú talajú erdeiben lehet találni, leginkább 400 méter felett. Június végétől július közepéig érik, de a pontos időt a nyár hűvössége befolyásolhatja.

Mire figyelj gyűjtéskor?

  • Mindig azonosítsd be pontosan a gyümölcsöt – ne kóstolj ismeretlen bogyót!
  • Tiszteld a természetet: csak annyit szedj, amennyit tényleg felhasználsz.
  • Otthon alaposan mosd meg a termést, mielőtt fogyasztod vagy feldolgozod.

Engedd, hogy a természet ízei a konyhádba költözzenek! Egy kis séta, egy kosár és egy csipetnyi kalandvágy – ennyi kell csak a nyár egyik legédesebb programjához. Egy kirándulás közben felfedezett friss bogyó nemcsak különleges ízélmény, de egy kis időutazás is a régi erdei gyűjtögetések világába. Tervezz túrát, pakolj kosarat és fedezd fel hazánk vadon termő ízeit!

Próbáld ki most! Nézd meg gyümölcsleveinket!


Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0