Képzelj el egy gyümölcsöt, amely első ránézésre egy apró burgonyára emlékeztet, de amikor meghámozod, az egzotikus ízek robbanása fogad! A langsat, más néven lanzones, Délkelet-Ázsia egyik legkülönlegesebb gyümölcse, amely édes-savanykás, enyhén citrusos ízével rabul ejti az ínyenceket. Nem véletlen, hogy a helyiek évszázadok óta fogyasztják, és sokan „a trópusok gyöngyszemének” nevezik. De vajon hogyan termesztik, milyen tápanyagokat tartalmaz, és hogyan használják fel a különböző kultúrákban? Olvass tovább, és fedezd fel ezt az izgalmas gyümölcsöt!

Növénytani jellemzők

A langsat egy trópusi fa termése, amely elsősorban Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken honos. A fa 10-30 m magasra is megnőhet, és sürű, zöld lombkoronája alatt csoportosan hozza gyümölcseit.

Hogyan terem a langsat?

A langsat fa lassan növő növény, amely körülbelül 10 év alatt kezd termést hozni. Gyakran támogatásra szorul, mert a termések nagy súlyuk miatt lehúzhatják az ágakat. A gyümölcsök fürtökben nőnek, és teljes érettségüket akkor érik el, amikor sárgás színűvé válnak.

Langsat fajták

A langsatnak különböző változatai léteznek, de a legelterjedtebbek:

  • Duku – Vastagabb héjjal és kevésbé savas ízzel rendelkezik.
  • Longkong – Kevesebb maggal és édesebb, lédúsabb gyümölccsel büszkélkedhet.
A langsat héja tejnedvet tartalmaz, amelyet a helyiek természetes rovarriasztóként használnak.
A langsat héja tejnedvet tartalmaz, amelyet a helyiek természetes rovarriasztóként használnak.

Langsat gyümölcs jellemzői

Íz és illat

A langsat kellemesen édes-savanykás, egyesek szerint enyhén füszeres utóízzel.

Állag és megjelenés

A gyümölcs külső héja vékony, kissé gumiszerű. Belseje három-négy szegmensre oszlik, állaga hasonló a szőlőhöz.

Tárolhatóság

Hűvös, száraz helyen tárolva pár napig eltartható, de gyorsan romlik, így érdemes frissen fogyasztani.

Langsat felhasználása

A langsatot leginkább frissen fogyasztják, de:

  • Szárítva is elérhető,
  • Szörp és dzsem készül belőle,
  • Egyes desszertek hozzávalójaként is felhasználják.

Vitamin- és tápanyagtartalom

A langsat C-vitamint, B-vitaminokat, rostokat és antioxidánsokat tartalmazhat, amelyek hozzájárulhatnak az általános jólléthez.

Történelmi és kulturális háttér

A langsat évezredek óta része a délkelet-ázsiai kultúrának. Egyes területeken szerencsét hozó gyümölcsnek tartják, más helyeken gyógyhatással ruházzák fel.

Langsat érdekességek

  • Természetes rovarriasztó – A langsat héjából kinyert tejnedvet a helyiek gyakran használják szúnyogriasztóként.
  • Hasonlít a licsire – Bár külseje inkább egy apró burgonyára emlékeztet, belül a licsire hasonlító, áttetsző, lédús gyümölcshús található.
  • Éretlenül keserű – A langsat csak teljesen beérve édes, előtte erősen kesernyés íze van a benne található tanninok miatt.
  • Gyorsan romlik – A friss langsat nem tárolható sokáig, mert könnyen megbarnul és megerjed, ezért gyakran aszalják vagy szirupban tartósítják.
  • Különleges fákon terem – A langsatfák akár 30 méter magasra is megnőhetnek, és csak 10-15 év után kezdenek gyümölcsöt hozni.

Fenntarthatóság

A langsat termesztése kevésbé terheli a környezetet, de mivel a fák lassan hoznak termést, hosszútávú befektetésnek számítanak.

Fedezd fel te is a langsatot!

Ha szereted a különleges, egzotikus gyümölcsöket, a langsat garantáltan kedvenced lesz! Oszd meg a cikket, és ismerd meg még több izgalmas gyümölcs titkát!

Minden kortyban benne van a gondoskodás!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0