A naspolya egy kevésbé ismert, mégis rendkívül értékes őszi gyümölcs. Különleges ízét csak azután érhetjük el, hogy megcsípi a fagy – ekkor válik igazán élvezhetővé. De vajon honnan származik, hogyan kell termeszteni, és milyen tápanyagokat tartalmaz? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz erről az egyedülálló gyümölcsről!

Növénytani jellemzők

A naspolya (Mespilus germanica) a rózsafélék családjába tartozik. Eredeti őshazája a Balkán és Kis-Ázsia, de már az ókori Rómában is termesztették. Napjainkban főként Európában és Közép-Ázsiában fordul elő.

Hogyan terem a naspolya?

A naspolyafa vagy cserje mérsekelt éghajlaton érzi magát a legjobban. Kedveli a napos, szélcsendes helyeket, és jól tűri a hideget.

  • Ültetés: Kora tavasszal vagy késő ősszel végezhető el.
  • Gondozás: Kevés metszést igényel, de a terméshozam javítására érdemes ritkítani.
  • Érési idő: Késő ősszel szedhető, de fogyasztás előtt pár hétig utóérleltetni kell.

A naspolya fajtái

A legismertebb naspolya fajták közül néhány:

  • Hollandi naspolya – nagyobb termés, puha állag.
  • Nagy szemű naspolya – kevésbé magos, édesebb.
  • Vadon termő naspolya – kisebb, savanykásabb.

Naspolya gyümölcs jellemzői

Íz és illat

A naspolya íze édeskés, kissé karamellás beütésű. Illata enyhén füszeres, ami különleges aromát kölcsönöz neki.

Tárolhatóság

A naspolyát hűvös helyen pár hétig lehet tárolni, amíg megpuhul. Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni, fagyasztva vagy lekvár formájában a legjobb.

A naspolya gyümölcse csak akkor válik igazán élvezhetővé, amikor már megcsípi a dér, és a húsa puhává, édesen krémessé válik.
A naspolya gyümölcse csak akkor válik igazán élvezhetővé, amikor már megcsípi a dér, és a húsa puhává, édesen krémessé válik.

Felhasználási lehetőségek

  • Frissen fogyasztva – Kézbe kapva is ízletes, ha elég puhára érett.
  • Lekvár, dzsem – Nagyon finom és egyedi ízvilágú.
  • Süteményekhez – Tésztafélékben, tortákban remekül megállja a helyét.

Naspolya vitamin- és tápanyagtartalom

A naspolya bővelkedik rostokban, C-vitaminban, B-vitaminokban, káliumban és vasban. Magas antioxidáns-tartalma miatt népszerű az étkezésben.

Hagyományos felhasználás

A népi gyógyászatban a naspolyát emésztést segítő hatásai miatt használták. A magjait régen gyógyszeralapanyagként is alkalmazták.

Történelmi és kulturális háttér

A naspolyát már az ókorban is termesztették, az egyiptomiak és a rómaiak egyaránt ismerték. Magyarországon főként erdőszéleken és falusi kertekben fordul elő.

Kutatások és jövőbeli lehetőségek

Napjainkban egyre több kutatás vizsgálja a naspolya antioxidáns tartalmát és annak lehetséges szerepét az egészséges étkezésben.

Próbáld ki te is a naspolyát!

Ha eddig nem kóstoltad, itt az idő! Keresd a helyi termelőknél vagy kérdezd meg a piacon, hiszen egy igazán különleges, őszi csemege vár rád!

Kortyolj természetességet – gyümölcslé, ahogy szeretnéd!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0