A diéták Szent Grálja, vagy csak egy jól hangzó legenda? Az internetes életmódmagazinok, közösségi média influenszerei és diétás guruk gyakran emlegetnek egy titokzatos kifejezést: „negatív kalóriás étel”. A szókapcsolat hallatán sokak fantáziája beindul: hiszen ki ne szeretne úgy enni, hogy közben fogyni kezd? A grapefruit, a zeller vagy éppen az uborka gyakran kerülnek a reflektorfénybe mint olyan ételek, amelyek állítólag több energiát igényelnek a megemésztésük során, mint amennyit szolgáltatnak a szervezet számára.

De vajon tényleg léteznek ilyen csodás tulajdonságú gyümölcsök? Vagy ez csupán egy modernkori mítosz, amely túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Ebben a cikkben tudományos alapossággal vizsgáljuk meg a „negatív kalóriás” gyümölcsök fogalmát, eloszlatva a félreértéseket – és közben megmutatjuk, hogyan segíthetnek ezek az alacsony kalóriatartalmú finomságok az egészségtudatos étkezésben.

Mit jelent a „negatív kalória”?

A „negatív kalóriás” kifejezés azt sugallja, hogy egy adott étel elfogyasztása és megemésztése több kalóriát éget el, mint amennyit az adott étel biztosít. Például, ha egy gyümölcs 30 kcal-t tartalmaz, de a megemésztéséhez 40 kcal szükséges, akkor az eredmény mínusz 10 kalória lenne – legalábbis a logika szerint.

Ezt a jelenséget gyakran említik a termikus hatás (TEF – thermic effect of food) kapcsán, amely valóban létező élettani folyamat: az ételek megemésztéséhez energiára van szükség, amely az elfogyasztott kalória körülbelül 5–15%-át teszi ki. Fehérjéknél ez magasabb, szénhidrátoknál és zsíroknál alacsonyabb. Rostokban gazdag ételeknél a hatás valamivel erősebb, mivel az emésztésük több munkát igényel.

Friss, üdítő grapefruit juice, amely gazdag C-vitaminban és tökéletes választás a természetes energiabombához.
Friss, üdítő grapefruit juice, amely gazdag C-vitaminban és tökéletes választás a természetes energiabombához.

Mely gyümölcsöket szokás „negatív kalóriásnak” tartani?

A legismertebb „negatív kalóriás” ételek között gyakran szerepelnek:

  • Zeller (kb. 16 kcal/100 g): szinte teljes egészében víz, emellett rostban gazdag.
  • Uborka (kb. 15 kcal/100 g): szintén magas víztartalom, minimális energiatartalommal.
  • Grapefruit (kb. 35 kcal/100 g): enyhén savanykás, C-vitaminban gazdag citrusféle.
  • Dinnye, eper és más bogyós gyümölcsök is időnként említésre kerülnek.

Ezeknek az ételeknek közös jellemzője az alacsony energiatartalom, a magas víztartalom és a relatíve magas rosttartalom, ami miatt tovább tart a rágásuk és emésztésük – így valóban segíthetnek az étvágy csökkentésében, illetve a jóllakottságérzet kialakításában.

A tudomány válasza: negatív kalória nem létezik – de mégis segíthet

A British Journal of Nutrition, az American Journal of Clinical Nutrition és más szakfolyóiratok kutatásai alapján nem léteznek olyan ételek, amelyek több kalóriát vonnának el a szervezettől, mint amennyit bevisznek. Még a legalacsonyabb energiatartalmú zöldségek esetén is az emésztéshez szükséges energia messze nem haladja meg az elfogyasztott kalóriát.

Ugyanakkor ezek az ételek fontos szerepet játszhatnak egy kalóriaszegény étrendben, mivel:

  • Alacsony az energiatartalmuk, így nagy mennyiségben is fogyaszthatók.
  • Magas a víz- és rosttartalmuk, ami teltségérzetet adhat.
  • Vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmazhatnak, amelyek támogathatják az általános egészségi állapot fenntartását.
Frissítő, élénk zöld zeller juice, amely természetes módon illeszkedhet egy egészségtudatos életmódba.
Frissítő, élénk zöld zeller juice, amely természetes módon illeszkedhet egy egészségtudatos életmódba.

Mire jók ezek a „mítoszgyümölcsök”?

Ahelyett, hogy „negatív kalóriás csodát” keresünk, érdemes inkább a következőkre fókuszálni:

  • Zeller és grapefruit remek alapjai lehetnek diétás leveknek, turmixoknak vagy salátáknak.
  • Egy tál eper vagy dinnye természetes és frissítő alternatívája lehet az édességeknek.

A magas rosttartalmú gyümölcsök segíthetnek az emésztés támogatásában és a jóllakottságérzet fokozásában, ami hozzájárulhat a testsúly-szabályozáshoz.

Összefoglalás: mítosz, de nem hiábavaló

A „negatív kalóriás gyümölcs” inkább marketingfogás, mint tudományos tény. Azonban ezek a gyümölcsök és zöldségek értékes részei lehetnek egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendnek, és különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik kalóriacsökkentésre, egészséges nassolásra vagy természetes vitaminbevitelre törekszenek.

A legjobb döntés, amit ma meghozhatsz!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0