Ha azt hitted, hogy már minden különleges diófélét ismersz, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a Barringtonia dióval, azaz a Barringtonia edulis-szel! Ez a ritka, trópusi növény elsősorban Vanuatun és Fidzsin őshonos, ahol nemcsak táplálékként, hanem gyógyászati célokra és faanyagként is nagyra becsülik.

Egy fa, ami mindenre jó?

A Barringtonia dió egy kisebb termetű, örökzöld fa, amely kiválóan megél napos vagy akár félárnyékos helyeken is. Nemcsak hasznos, hanem igazán dekoratív is, így díszfaként is kedvelt választás lehet trópusi kertekben.

Barringtonia Dió - Cut Nut (Barringtonia Edulis)
A Barringtonia dió – cut nut termése kezdetben virágszerű, dús fürtökben jelenik meg, mielőtt gyümölccsé fejlődne.

Milyen a Barringtonia dió – Cut nut gyümölcse?

A fa nagyméretű, doboz formájú termést hoz, amelynek külseje kissé szögletes, bordázott és zöldes-barna árnyalatú. Maga a gyümölcshús viszonylag vékony, és ízre semleges vagy enyhén édeskés, ezért főként főzve vagy párolva fogyasztják. A gyümölcs belsejében található nagy, kemény mag a legértékesebb része: főzve, sütve vagy pirítva fogyasztva földimogyoróra emlékeztető ízvilágot kínál, és kiváló növényi fehérjeforrás.

A termés magas szénhidráttartalma miatt egyes területeken keményítőtartalmú élelmiszerként is fogyasztják – hasonlóan a kenyérgyümölcshöz vagy a jamgyökérhez.

Tápanyagokban gazdag mag

A Barringtonia dió – Cut nut – akárcsak más diófélék – bőségesen tartalmaz egészséges zsírokat: főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. Emellett fehérjében is gazdag, így növényi alapú étrendben is hasznos lehet. Magas rosttartalma elősegítheti az emésztést, míg vitamin- és ásványianyag-tartalma (például E-vitamin, B6, folát, magnézium, cink, vas, réz és kálium) tovább növeli tápértékét.

A mag antioxidánsokat is tartalmazhat, amelyek szerepet játszhatnak a sejtvédelemben és az oxidatív stressz csökkentésében.

Barringtonia Dió - Cut Nut (Barringtonia Edulis)
A Barringtonia Dió – Cut Nut gyümölcse hosszúkás, kissé megnyúlt, amely főzés után fogyasztható, enyhén édeskés, semleges ízű húsa és földimogyoróra emlékeztető magja miatt kedvelt.

Mire jó még?

A diófélékhez hasonlóan a cut nut magja is hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében – természetesen kiegyensúlyozott étrend és életmód részeként.

Lehet Barringtonia diót termeszteni Magyarországon?

Bár a Barringtonia dió – Cut nut a trópusok növénye, elméletileg korlátozott körülmények között lehetséges a termesztése Magyarországon is, azonban kizárólag védett környezetben, például:

  • fűtött üvegházban vagy télikertben
  • párás, napfényes mikroklímában
  • talajfűtéssel vagy állandó hőmérséklettel fenntartott beltérben

A fa nem tűri a fagyot, így a szabadföldi ültetés hazai viszonyok között nem ajánlott.

A legfontosabb feltételek:

  • Állandó hőmérséklet: legalább 18–22 °C egész évben
  • Párás levegő: 60–80% relatív páratartalom
  • Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj
  • Mérsékelt öntözés, pangó vizet nem kedvel

A magokat csíráztatással lehet szaporítani, de csírázási ideje hosszú (akár több hét), és a fiatal növények érzékenyek a hidegre.

Barringtonia Dió - Cut Nut (Barringtonia Edulis)
A Barringtonia Dió – Cut Nut (Barringtonia Edulis) nagy, kemény héjú magja ehető, és ízében a földimogyoróra emlékeztet.

Érdekesség

A növénynek több különleges neve is ismert az angol nyelvű térségben, például Pao nut, Boxfruit tree, Heart tree vagy épp Yum-Yum tree – ami jól mutatja, milyen szeretetteljes kapcsolata van az ott élő közösségeknek ezzel a fával.

Ha egy igazán különleges, egzotikus növénnyel gazdagítanád a gyűjteményedet, a cut nut nemcsak ízélmény, hanem botanikai különlegesség is lehet – feltéve, ha biztosítani tudod a számára szükséges trópusi körülményeket.

Nincs trükk, csak tiszta gyümölcs – kóstold meg!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0