A gyümölcslevek nem csupán frissítő italok – egyre több kutatás vizsgálja, hogy a bennük található növényi vegyületek, például a polifenolok milyen szerepet játszhatnak az egészségmegőrzésben. De mit is jelentenek ezek az összetevők valójában, és miért került a figyelem középpontjába a hatóanyagtartalom? Most megmutatjuk!
Mit nevezünk polifenolnak?
A polifenolok olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek természetesen megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, teákban és vörösborban. Ezek a vegyületek antioxidáns tulajdonságúak lehetnek, azaz képesek lehetnek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákat, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint a polifenolok több csoportba sorolhatók – ide tartoznak például a flavonoidok, fenolsavak és antociánok is.

Miért fontos a gyümölcslevek polifenol-tartalma?
A 100%-os gyümölcslevek, különösen a sötétebb színű bogyós gyümölcsökből készültek, mint például a fekete berkenye, feketeribizli vagy gránátalma, polifenol-tartalma kiemelkedő lehet. Egyes kutatások szerint ezek az italok hozzájárulhatnak a szervezet oxidatív stressz elleni védelméhez – ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek a hatások nem tekinthetők orvosi terápiának, és a termékek nem alkalmasak betegségek megelőzésére vagy kezelésére.
Például a Journal of Agricultural and Food Chemistry egyik 2020-as tanulmánya szerint a fekete berkenyelé antocián-tartalma a legmagasabbak közé tartozik a gyümölcslevek között.
Miért beszél erről most mindenki
A tudatos vásárlók ma már nemcsak a vitaminokra figyelnek, hanem arra is, hogy a termék milyen bioaktív vegyületeket tartalmaz. A „superfood” kifejezés mára széles körben ismert, és a gyümölcslevek világában is egyre inkább keresik azokat a termékeket, amelyek hozzáadott cukor nélkül, kíméletes eljárással készülnek és megőrzik a természetes polifenol-tartalmat.
Az élelmiszeripar is reagál: egyre több gyártó tünteti fel a termék fenolos vegyület-tartalmát, vagy hivatkozik laboratóriumi mérésekre.

Mire figyelj vásárláskor?
- 100%-os, NFC (nem koncentrátumból visszahígított) gyümölcslevet válassz
- Kerüld a hozzáadott cukrot és adalékanyagokat
- Érdemes előnyben részesíteni azokat a gyümölcsöket, amelyek köztudottan magas polifenol-tartalmúak (pl. fekete berkenye, áfonya, meggy)
A polifenolok szerepe egyre fontosabb téma az egészségtudatos táplálkozásban. Bár a gyümölcslevek nem helyettesítik a változatos étrendet, hozzájárulhatnak a polifenol-bevitel növeléséhez, különösen ha valódi, sűrítménymentes gyümölcsökből készülnek. A trend tehát nem véletlen: egy korty valódi gyümölcslé sokkal több lehet, mint puszta szomjoltó.